Onze aanpak

Jaarlijks komen de aangesloten partijen een aantal keer bij elkaar tijdens themabijeenkomsten. Hier delen we ideeën voor het aanpakken van schulden met elkaar en werken we deze uit tot concrete projecten. In de projecten onderzoeken we of het idee ook daadwerkelijk succesvol is voor het aanpakken van schulden. En voeren we het bij succes in. 

De partners van het SchuldenlabMVS werken in 2022 aan vier thema’s:

  • Jongeren met schulden: Welke aanpak voor jongeren kunnen we in MVS neerzetten om schulden te voorkomen, aan te pakken of om recidive te voorkomen? Ervaringen vanuit Randstad en Stroomopwaarts gebruiken we hierbij. Ook onderzoeken we of een beproefde methode als het Jongeren Perspectieffonds interessant is voor MVS.
  • Bestaanszekerheid: Helaas een heel actueel thema. Het SchuldenlabMVS bekijkt wat juist door de publiek private samenwerking in MVS gedaan kan worden om inwoners snel en eenvoudig toegang te geven tot voorzieningen waar ze recht op hebben. Er is veel ondersteuning beschikbaar, toch lijken inwoners niet altijd gemakkelijk de weg daarheen te vinden. Ook schaamte kan een rol spelen. Wat kunnen we hier als partners van het SchuldenlabMVS voor de inwoners van MVS aan veranderen?
  • Zelfredzaamheid: Sommige inwoners hebben hulp nodig om hun financiën op orde te hebben en te houden. Wat kunnen we voor deze inwoners betekenen? Welke instrumenten rond (vrijwillige) bewindvoering zijn elders ontwikkeld die we in MVS kunnen inzetten?
  • Conflicterende wet- en regelgeving: Sommige wet- en regelgeving heeft een nadelig effect op elkaar. Welke regels zijn dat en wat kunnen we hier lokaal aan veranderen? Hoe gaan andere gemeenten hiermee om?

Uitgangspunt bij dit alles is het behouden van de lokale kracht en een goede aansluiting op dat wat regulier wordt aangeboden op het gebied van schuldhulp. De inzet van SchuldenlabMVS is dus aanvullend op het bestaande aanbod. Juist daar waar het reguliere aanbod er niet is (of niet toereikend is), wordt gezocht naar experimentele projecten die hier invulling aan geven. Het kan hierbij gaan om nieuwe innovatieve aanpakken. Maar zeker ook om het implementeren van elders reeds beproefde aanpakken. Door succesvolle aanpakken over te nemen wordt versnippering in schuldenaanpak tegen gegaan.

Voorafgaand aan de start van een nieuw project wordt helder gedefinieerd op welke effecten de aanpak zal worden gemeten. Op deze manier kan na afloop van een project worden beoordeeld of deze heeft voldaan aan de verwachtingen. Op het moment dat een project succesvol is gebleken zal worden onderzocht of deze kan worden opgeschaald en hiermee onderdeel uit kan gaan maken van de reguliere schuldenaanpak.