"Gelukkig word ik nu sneller geholpen en heb ik eerder rust"
Schuldhulpverlening versnellen en efficiënter maken
Collectief Schuldregelen (CS) versnelt en vergemakkelijkt het tot stand brengen van minnelijk schuldregelen. Schuldeisers geven vooraf akkoord op betaalvoorstellen en handelen dossiers collectief af. Dat zorgt voor snellere doorlooptijden en minder rompslomp bij gemeenten en schuldeisers.
Bij het SchuldenlabMVS werkt Stroomopwaarts met Collectief Schuldregelen. Dat is halverwege 2022 gestart met 5 partijen: LAVG, Intrum, DUO, ING, Tinka Wehkamp. DSW die ook partner is van SchuldenlabMVS, werkt aan aansluiting op Collectief Schuldregelen in MVS.
Stroomopwaarts heeft contact met de NVVK om meer landelijke en lokale partners te laten aansluiten. Hoe meer partners meedoen aan het Collectief Schuldregelen, hoe interessanter het wordt.
Hoe werkt het?
Zodra alle schuldeisers akkoord zijn met de schuldregeling volgt de afrekening. Hierbij krijgen de schuldeisers direct het volledige overeengekomen bedrag uitbetaald tegen finale kwijting. Om dit mogelijk te maken wordt gebruik gemaakt van een saneringskrediet. Via dit krediet worden de schulden afbetaald en ontstaat er een nieuwe schuld bij één schuldeiser; de Kredietbank. De inzet van saneringskredieten is een voorwaarde voor de werkwijze van CS; in minimaal 70% van de schuldregelingen moet er gebruik worden gemaakt van een saneringskrediet. Voor de ca. 30% van de gevallen waarbij dit niet mogelijk is, kan gemotiveerd worden afgeweken.
Naast het gebruik van saneringskredieten, is ook de inzet van (en vorm van) budgetbeheer of budgetbegeleiding een kenmerk van CS. De inzet van budgetbeheer of budgetbegeleiding kent binnen CS een verplicht karakter en moet ervoor zorgen dat de schuldenaar wordt geholpen bij de betaling van de vaste lasten. Hiermee wordt gewerkt aan het financieel gezond krijgen en houden van de inwoner, wat recidive moet helpen voorkomen.
Het grootste verschil tussen de huidige vorm van schuldhulpverlening en de methodiek CS is de tijdwinst die geboekt kan worden. Met CS kan de doorlooptijd van de totstandkoming van een regeling met ca. 100 dagen worden teruggebracht. Door het verkorten van de doorlooptijd ervaart de schuldenaar meer rust en krijgt hiermee sneller perspectief op een schuldenvrije toekomst (wat een surplus aan positieve effecten met zich meebrengt).
SchuldenlabMVS is, in samenwerking met de NVVK, gestart met de implementatie van CS. Naar verwachting zal in Q2 2022 de methodiek van start gaan.