Vlaardingen officieel aan de slag met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF)

di, 30 jan 2024 - 16:05

Het Jongeren Perspectief Fonds gaat van start binnen de gemeente Vlaardingen. Stichting Jongeren Perspectief Fonds is een landelijk beproefde methode en is als een innovatie aangedragen door het SchuldenlabMVS. In opdracht van de Gemeente Vlaardingen is Stroomopwaarts MVS de organisatie die dit gaat uitvoeren samen met Randstad, die tevens ook partner is van het SchuldenlabMVS. 
 
Er zijn veel jongeren met schulden en dit aantal blijft toenemen. Reguliere schuldhulpverlening is vaak niet passend voor jongeren. Dit komt bijvoorbeeld door het ontbreken van een stabiel inkomen of vanwege een instabiele situatie waar de jongere in vast zit. Het hebben van schulden staat het perspectief van jongeren in de weg, waardoor zij niet verder komen in hun leven. De JPF-aanpak is een innovatie schuldenaanpak die wel aansluit bij jongeren én die bewezen effectief is.  

Binnen de JPF-aanpak ligt de focus niet op maximaliseren van de afloscapaciteit maar op het werken aan perspectief. Hierdoor kan een jongere bijvoorbeeld terug naar school of juist op school blijven maar toch schuldenvrij worden. Het schuldregelen is daardoor meer een middel om te werken aan de toekomst van de jongeren.
De grootste opbrengsten zitten zo natuurlijk bij de jongeren zelf: met een beter perspectief, schuldenvrij en vol vertrouwen de toekomst tegemoet gaan! 
 
Wethouder Arnoud Proos die onder andere de bestrijding van armoede in zijn portefeuille heeft, is blij met de toevoeging van deze aanpak binnen de al bestaande werkzaamheden van Stroomopwaarts. “Juist een specifieke aanpak voor jongeren in Vlaardingen is ontzettend waardevol, ik denk dat we zo problemen in de toekomst kunnen voorkomen”.